Klassieke Chinese Acupunctuur
Acupunctuur is een onderdeel van de klassieke Chinese geneeskunde. Een geneeskundig systeem dat al enkele duizenden jaren oud is. Naast een eigen systeem van diagnose stellen omvat het ook verschillende therapievormen. De meest bekende therapievorm in het westen is de acupunctuur.
De naam acupunctuur komt van het Latijnse “ acus punctura” , dat letterlijk “ naalden steek” betekent. De Chinezen noemen dit systeem “ Jing Luo”, dat men kan vertalen als “ zijden net van smalle paden”. Dit “zijden net” is bekend onder de namen acupunctuurbanen of meridiaanstelsel. De levensenergie die door het meridiaanstelsel stroomt wordt aangeduid met Qi. Deze Qi dient gelijkmatig te stromen en voldoende aanwezig te zijn. Door problemen in deze energiestroom kunnen er ziektes ontstaan. Met behulp van acupunctuur laten wij de Qi weer uitgebalanceerd stromen.
Behandeling
De therapeut maakt, aan de hand van uw klachten een beoordeling. Rekening houdend met oude en huidige symptomen. Ook wordt rekening gehouden met de manier van leven en eventuele hinderlijke emoties. Diagnose van de pols, de tong en het gezicht complementeren de diagnose fase van de behandeling.
De acupunctuurnaalden kunnen overal op het lichaam worden geplaatst. Het inbrengen gaat gepaard met slechts minimale pijn omdat de naalden uiterst dun zijn. Sensaties zoals tintelen, een zwaar gevoel en het ervaren van een algemene druk zijn niet alleen normaal, maar zelfs gewenst omdat die aangeven dat Qi aanwezig is en opgeroepen wordt. Sommige mensen voelen de Qi bewegen op plekken waar geen acupunctuurnaald is geplaatst.
Een behandeling duurt ongeveer 60 minuten. De eerste afspraak wordt grotendeels gebruikt voor de diagnostische beoordeling.
De meeste zorgverzekeraars vergoeden voor een groot gedeelte de acupunctuurbehandelingen. De acupuncturist moet dan wel aangesloten zijn bij een beroepsvereniging. Acupunctuur Vanderlijde is aangesloten bij beroepsvereniging ZHONG. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de hoogte van de vergoeding.
Indicaties
De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties heeft een lijst opgesteld met aandoeningen waarvoor zij acupunctuur geschikt acht:
- Infecties: verkoudheid, griep, bronchitis
- Mentaal en emotioneel: angsten, depressiviteit, stress, slapeloosheid
- Skeletmusculatuur en neurologisch: rugpijn, peesontsteking, stijve nek, hoofdpijn, beroerte, verstuikingen
- Dermatologisch: eczeem, acne, herpes
- Intern: astma, hoge bloeddruk, maagzweer, indigestie, aambeien, diarree, constipatie, diabetes, hypoglycemie
- Ogen, oren, neus, keel: oorsuizen, oorpijn, slecht gezichtsvermogen, duizeligheid, sinusontstekingen, zere keel, hooikoorts
- Genito-urinair en voortplanting: impotentie, onvruchtbaarheid, premenstrueel syndroom, bekkenontsteking, onregelmatige menstruatie of krampen.
Let wel, dit is slechts een indicatie.